Biografia

Eeva Kähärä - laulajan tarina

Lauluharrastus alkoi jo varhain

Laulaja Eeva Kähärä (ent. Saarenpää) on laulanut niin kauan kuin muistaa. Lapsuuden suosikkileikkejä oli nauhoittaa C-kasetille lauluja ja esittää omia konsertteja äidille laulamalla Lasten kultainen laulukirja läpi. Kouluikäisenä alkoi kuoroharrastus, joka jatkui aikuisuuden kynnykselle saakka. Yläasteikäisenä Eeva aloitti myös pianonsoiton ja musiikin teorian opiskelun, yksityiset laulutunnit 16-vuotiaana. Vapaa-aika kului harrastajateatterin musikaaliprojekteissa ja Eeva alkoikin unelmoida ammatista musiikin parissa.

Ammattiopinnot veivät mukanaan

Lukion jälkeen Eeva suoritti muusikon perustutkinnon Kuopion konservatoriossa, laulunopettajanaan Heli Paananen. Sen jälkeen hän jatkoi laulunopiskelua Jyväskylän ammattikorkeakoulussa laulunopettajanaan mm. Ritva Auvinen, valmistuen Muusikoksi (AMK). Sivuaineopintoja hän suoritti varhaisiän musiikkikasvatuksessa.

Intohimo kehittyä laulajana vei Eevan lopulta Sveitsiin, Keski-Eurooppaan. Hän opiskeli klassista laulua tenori, prof. Hans-Jürg Rickenbacherin oppilaana Hochschule Luzernissa ja suoritti Master of Arts in Music Performance -tutkinnon, sivuaineena musiikkiteatteri. Hän täydensi opintonsa musiikkipedagogin maisterinohjelmassa samassa oppilaitoksessa ja valmistui laulunopettajaksi. Sveitsissä Eeva Saarenpää on esiintynyt mm. Luzernin teatterin oopperan solistiharjoittelijana ja sen 16-henkisessä oopperakuorossa sekä ammattilaiskuoro Ensemble Corundissa.

Eeva Kähärä Ansa Ikosen roolissa

Vuodesta 2017 saakka Eeva on kiertänyt Suomea Ansa Ikosen roolissa suuren menestyksen saavuttaneessa laulukomediassa Tauno & Ansa, vastaparinaan tangokuningas Tommi Soidinmäki. Keväällä 2020 Tauno&Ansa-tuotanto vietiin Floridaan, USA:n suomalaisyhteisöön. Keväällä 2024 seurasi Etelä-Ruotsin valloitus. Kesällä 2024 Taunon ja Ansan tarina jatkaa uudistetulla versiolla Turun Ruissalossa, Kansanpuiston Kesäteatterissa 22 esityksen verran.

Monipuolinen unelmatyö musiikkiteatteriesiintyjänä, laulajana ja laulunopettajana

Klassisen taidemusiikin lisäksi Eevan ohjelmistossa on runsaasti kevyttä musiikkia 30-luvulta tähän päivään. Laajan äänialan omaava Eeva Kähärä on tunnettu erityisesti vahvan sisäistetystä tekstien tulkinnasta, karismaattisen luonnollisesta lavaolemuksestaan sekä kuulaasta äänenväristään.

Nykyään Eeva asuu Jyväskylässä ja opettaa laulua yksityisesti Kangasniemellä ja Jyväskylässä. Musiikkiteatteriesiintymisten lisäksi Eeva on kysytty laulaja yksityis- ja yritystilaisuuksissa. Viime aikoina Eeva on inspiroitunut pop- ja iskelmämusiikin esittämisestä klassisella twistillä, trubaduurina itseään pianolla säestäen. 

Avopuolisonsa laulaja Tommi Soidinmäen kanssa Eeva esiintyy lukuisissa eri projekteissa. 

Vuosina 2021-2023 Eeva toimi Kangasniemen Musiikinystävät ry:n puheenjohtajana. Yhdistys järjestää tunnettua tapahtumaa Kangasniemen Musiikkiviikkoja.

Vuodesta 2022 Eeva Kähärä on kuulunut maineikkaan Syvälahden viihdekeskuksen taustalla toimivan Retkipaikka Säätiön hallitukseen.

Lisätietoja Eevan laulunopetuksesta löydät osoitteesta www.laulunlahja.fi.

Koulutus

  • 2018 Master of Arts in Musik Pädagogik, klassik vokal (Musiikkipedagogi) Hochschule Luzern, Switzerland
  • 2016 Master of Arts in Music Performance, klassik vokal (Muusikko YAMK) Hochschule Luzern, Switzerland
  • 2012 Bachelor of Arts in Music (Muusikko AMK), klassinen laulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • 2008 Muusikko, Kuopion konservatorion ammatillinen 2. aste
Close
Bk to Top